Steeds meer Nederlanders krijgen de ziekte van Lyme. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vindt het tijd voor een onderzoek. Zo kan het zijn dat u bij het bezoek van een HOP gebeten bent door een teek.
Jaarlijks krijgen ongeveer 25.000 mensen de ziekte van Lyme, zo blijkt uit onderzoek van het RIVM.
Dat aantal is in twintig jaar tijd verviervoudigd, maar lijkt zich de afgelopen jaren te stabiliseren. De meeste patiënten genezen na een antibioticakuur, maar ongeveer 1.000 tot 2.500 mensen blijven langdurig klachten houden zoals vermoeidheid, pijn of concentratiestoornissen.
Omdat het RIVM meer inzicht wil krijgen in het ziektebeeld van chronische patiënten is het instituut met het onderzoek ‘LymeProspect’ begonnen. Volwassenen die zijn gebeten door een teek en een antibioticakuur gaan beginnen, kunnen zich via de website tekenradar.nl aanmelden. De website tekenradar.nl is een samenwerking van de Wageningen Universiteit (WUR) en het RIVM.
Bent u gebeten
In de tweede week van april 2015 vraagt het RIVM in de Week van de Teek extra aandacht voor tekenbeten. Wie in een groen gebied is geweest, moet altijd de huid controleren op tekenbeten. Wie een teek heeft, moet deze onmiddellijk verwijderen en de plek waar de teek zat drie maanden in de gaten houden. Als er een rode ringvormige uitslag ontstaat, of wanneer u andere gezondheidsklachten krijgt, raadpleeg dan de huisarts, adviseert het RIVM.
Volgens ons kan u het beste de verwijderde teek bewaren en meteen ermee naar de huisarts gaan. De teek kan meteen getest worden, zodat u mogelijk meteen behandeld kan worden, nog voordat er Lyme ziekte verschijnselen ontstaan.
Onderzoeksleider en hoogleraar tropische diergeneeskunde Dr. Frans Jongejan stelde al eerder vast dat de van oorsprong de gevaarlijke teeksoort Dermacentor uit Zuid-Europa zich in Nederland heeft gevestigd, en bezig is aan een opmars in Nederland. Het beestje heeft de bijnaam ‘hondenkillerteek’ omdat het de voor honden dodelijke ziekte Babesiose (een eencellige parasiet Babesiosa Canis) overbrengt.
Sommige symptomen wijzen misschien op een ernstig probleem en vragen om snelle medische hulp. Hoe herkent u de alarmsignalen van het lichaam bij de de ziekte van Lyme ?
8 symptomen die u niet mag negeren
Wanneer is hoofdpijn vervelend en wanneer is het levensbedreigend? Soms geeft het lichaam signalen af die kunnen wijzen op iets ernstigs. Gelukkig is er meestal niets aan de hand, maar het is goed om onderstaande signalen serieus te nemen. Misschien ten overvloede: als u klachten heeft die niet in dit rijtje voorkomen, wil dat niet zeggen dat u dus niet naar de huisarts moet gaan.
Signaal 1 – Plotselinge, hevige hoofdpijn
Een plotseling opkomende, extreme hoofdpijn kan een teken zijn van een infectie, een tumor of een hersenbloeding. De hevige hoofdpijn kan soms gepaard gaan met overgeven, coördinatieproblemen en sufheid of slaperigheid. In het geval van zo’n plotselinge extreme hoofdpijn kunt u het beste het zekere voor het onzekere nemen en snel medische hulp inroepen.
Signaal 2 – Verlammingsverschijnselen of spraakproblemen
Plotselinge verlammingsverschijnselen in het gezicht, of in de armen of benen, vreemde tintelingen in armen of benen, verwardheid, duizeligheid, dubbel of wazig zien, vertraagde of verwarde spraak, moeite om woorden te vinden, gevoel van zwakte aan een kant van het lichaam: dat zijn allemaal symptomen van een beroerte, al dan niet van tijdelijke aard.
Signaal 3 – Beroerd gevoel, druk op de borst
Snoerende pijn of druk op de borst die soms uitstraalt naar de linker- (of rechter-)arm of naar de kaken of nek, een beroerd gevoel, pijn in de maagstreek, uitbraak van “koud zweet”, een gevoel van ernstige zwakheid, misselijkheid of duizeligheid en kortademigheid. Dit kunnen allemaal aanwijzingen zijn voor een hartinfarct. Vrouwen kunnen bij een infarct overigens andere klachten hebben.
Een hartinfarct hoeft trouwens niet per se pijnlijk te zijn. Veel mannen die een infarct doormaken, zeggen dat ze alleen een grote druk op de borst hebben gevoeld (‘alsof er een olifant op me zat’).
Signaal 4 – Ernstige buikpijn
Ernstige buikpijn kan vele oorzaken hebben. Een blindedarmontsteking, galstenen, pijn aan de galblaas, een ontstoken alvleesklier en een maagzweer zijn enkele mogelijkheden. De pijn kan uitstralen naar andere gebieden, wat de diagnose bemoeilijkt. Zo kan een blindedarmontsteking voor het gevoel van de patiënt niet rechts in de onderbuik, maar onder de navel beginnen. Een maagzweer kan – in tegenstelling tot wat u zou verwachten – soms pijn geven in de onderbuik.
Signaal 5 – In korte tijd veel gewicht verliezen
Onverklaarbaar snel gewichtsverlies is een reden om de dokter te bezoeken. Veel mensen denken dat plotseling gewichtsverlies te maken heeft met kanker, maar er kunnen vele andere oorzaken mogelijk zijn. Dat kan uiteenlopen van de ziekte van Lyme tot abnormaal functioneren van de schildklier.
Signaal 6 – Bloed in urine of ontlasting
De meest voorkomende oorzaak van bloed in de urine zijn nierstenen of een ontsteking van de prostaat. Dat zijn meestal pijnlijke aandoeningen en redenen om de dokter te bellen. Mensen die bloed in de urine zien maar geen pijn hebben, stellen doktersbezoek wel eens uit. Dit in de hoop dat het probleem vanzelf overgaat. Maar bloed in de urine kan soms een eerste, vroege aanwijzing zijn voor kanker. Het is daarom altijd een reden om de dokter te bellen.
Bloed bij de ontlasting is meestal onschuldig als het gaat om helderrood bloed. Dat kan afkomstig zijn van een klein wondje aan de anus of van aambeien. Donker bloed kan wijzen op een probleem in het maagdarmkanaal en is reden voor een medisch onderzoek.
Signaal 7 – Een aanval van astma die erger wordt of niet afneemt
Een langdurige aanval van astma kan leiden tot ernstige spierzwakte en uiteindelijk tot een gevaarlijk lage opname van zuurstof. Terwijl omstanders wellicht denken dat de astmapatiënt na verloop van tijd moeier en rustiger wordt, kan het zijn dat dan juist de energie ontbreekt om adem te halen. Sufheid en verwardheid, zweten en een wit gezicht zijn redenen om snel medische hulp te zoeken.
Signaal 8 – Somber en lusteloos zijn
Gedurende langere tijd nergens plezier in hebben, somber en lusteloos zijn. Moe, traag en futloos zijn, minder of juist meer eetlust dan normaal, een afwijkend slaappatroon. Het leven valt zwaar en misschien bestaat er zelfs wel een verlangen naar de dood.
Allemaal tekenen die kunnen wijzen op een depressie. Vooral mannen zoeken niet snel medische hulp, omdat ze denken dat hun probleem niet ernstig genoeg is of omdat ze voor gek zullen worden verklaard. Een depressie kan bijvoorbeeld een gevolg zijn van een tekort aan testosteron. En daar is vaak iets aan te doen.