Snelweg NL

Snelweg NL

Regie: Ben van Lieshout

De wereldpremière van SNELWEG NL van Ben van Lieshout vond plaats op het Nederlands Film Festival in Utrecht op zondag 29 september. De film is daarna nog twee keer op het festival vertoond.

Waar een klein land groot in kan zijn: Nederland telt 2500 kilometer aan snelweg. Er is nauwelijks een ander land met zo’n enorme snelwegdichtheid, en dDie enorme asfaltdichtheid verdient een poëtische roadmovie, met hier en daar geklaag.

Snelweg NL is een poëtische en schurende roadmovie over de intrigerende en fascinerende wereld op en aan de snelweg. Een cinematografische ode aan de alsmaar groeiende snelweginfrastructuur in Nederland. Of toch een aanklacht tegen een allesoverheersende woekering?

Deze documentaire brengt de grootsheid, maar ook de ogenschijnlijke alledaagsheid van onze snelwegen in beeld. Het blijkt een feitelijk slecht gekende arena met een breed scala aan activiteiten. Wat zegt deze bijna perfecte infrastructuur over een samenleving die anno nu deze bijna perfecte infrastructuur heeft? Wat zegt dit monumentale netwerk over ons? Deze cinematografische ode én/of schurende klaagzang toont het wezen van de Nederlander aan de hand van dit intrigerende, monumentale en immer groeiende netwerk.

In deze documentaire wordt de monumentaliteit, maar ook de ogenschijnlijke alledaagsheid van onze snelweg in beeld gebracht. Feitelijk is de snelweg een slecht gekende arena van een breed scala aan activiteiten. Wat is dat voor samenleving die anno nu deze bijna perfecte infrastructuur heeft? Wat zegt dit monumentale netwerk over ons?

Lange documentaire - 2019 - 91 min als een gedicht van beelden.

Vanaf 10 oktober in de bioscoop (Mokum Filmdistributie / Cinema Delicatessen) Vertonende theaters worden wekelijks op zowel de website als social media vermeld.

Bekijk hier de trailer.

Ben van Lieshout (1951) is een onafhankelijke, veelbekroonde regisseur, producent en scenarioschrijver. Hij maakte diverse korte films, documentaires en lange speelfilms. Hij is ook parttime docent scenario en regie aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.

De regisseur over zijn film: 

Iedere Nederlander die over het heden, verleden en de toekomst van zijn land wil meepraten zou verplicht moeten worden éénmaal per jaar een studiereis binnen de grenzen te maken…zelfstandig, met een traject naar keuze, desnoods op rijkskosten, met uitsluitend de opdracht om te kijken.

H.J.A. Hofland

Van Lieshout: “Deze woorden van Hofland zou ik als mijn missie willen zien: kijken naar en reflecteren op een fascinerend universum dat de aanblik van Nederland steeds nadrukkelijker bepaalt.

“Snelweg NL is een soort roadmovie waarbij ik een camper inzet als zelfstandig opererend voertuig. De camper wordt een karakteristieke, makkelijk herkenbare entiteit die de toeschouwer door de film leidt.

Als filmmaker kijk ik meer naar datgene wat zich aandient en niet zozeer naar datgene wat ik misschien zou willen zien. Tijdens mijn studie sociologie aan de Rijksuniversiteit van Utrecht heb ik langere tijd gestudeerd en later gewerkt als wetenschappelijk medewerker op de afdeling Bouwen & Wonen. Daar is ook mijn grote interesse voor de gebouwde omgeving op terug te voeren. Ook mijn filmische benadering die meer op fenomenen is gericht dan puur op persoonlijke human interest verhalen komt hieruit voort.

De vraag dringt zich op of we de gefabriceerde kant van het snelweglandschap ooit op een andere dan meewarige of mild ironische manier kunnen zien. Kunnen we, zoals Peter Delpeut zich afvraagt in zijn essayboek Pleidooi voor het Treuzelen, het artificiële Nederland bekijken zonder schilderkunstige referenties, ‘zonder de blik van onze collectieve herinnering aan een pittoresk en rustiek Nederland’, zonder de blik van hoe ons landschap eeuwenlang is afgebeeld?"

Zal het ons ooit lukken ook de schoonheid van het geplande, het aangelegde, het geordende van onze infrastructuur te kunnen zien.

Het is een vraag die steeds dwingender wordt naarmate de snelweg verandert van een utiliteitsproject in een project waarin het snelweglandschap zichzelf manifesteert als bestemmingsgebied."

Snelweg NL
Nederland 2019, 90 min.
Regie:                Ben van Lieshout
Scenario:           Ben van Lieshout
Camera:            Stef Tijdink, Ben van Lieshout
Geluid:               Erik Langhout, Andel Rongen
Muziek:              Harry de Wit | Geluidsontwerp en mixage: Marc Lizier, Paul Gies
Editor:                Jan Ketelaars
Producent:         SNG Films en Digna Sinke

Filmrecenties:
Filmrecensie Parool 
Filmrecensie Trouw 
Filmrecensie Volkskrant 
Filmrecentie Cinemagazine.nl
Filmrecentie Filmkrant.nl