Roze in Blauw

foto: 

Ook bij onraad, bedreiging of geweld:
BEL (anoniem) ROZE IN BLAUW algemeen nummer 088-1691234 
of mail
E-mail: 
rozeinblauw@politie.nl

 

Roze in Blauw Politie Nederland

Roze in Blauw Nederland (RiB NL) is een landelijk samenwerkingsverband van alle Roze in Blauw-teams uit alle politie-eenheden en diensten van de politie. Deze teams behartigen de belangen van Lesbiënnes, Homo’s, Biseksuelen en Transgenders (LHBT) binnen én buiten de politie.

Herkenbaarheid voor de burger

Roze in Blauw is in de afgelopen jaren een zeer herkenbaar beeldmerk voor de LHBT-gemeenschap geworden. Politiemensen uit alle onderdelen van de organisatie proberen door zelf als LHBT'er herkenbaar te zijn om verbinding te maken met de buitenwereld. Dit om te laten zien dat melding en aangifte doen belangrijk is wanneer je slachtoffer bent geworden van een incident dat gerelateerd is aan geaardheid of genderidentiteit. Zo'n incident betreft geweld, bedreiging met geweld, discriminatie, belediging of pesterijen. Voor velen blijkt de drempel om naar de politie te gaan (te) hoog te zijn. Die drempel wil RiB NL verlagen om daarmee het vertrouwen in de politie positief te beïnvloeden. Er kan namelijk pas verbinding ontstaan wanneer de buitenwereld zich vertrouwd en veilig voelt bij de politie. Met een team als RiB NL draagt de politie hier nadrukkelijk aan bij.

Melding of aangifte?

Politiemensen van Roze in Blauw bieden een luisterend oor, verwijzen door, bemiddelen en ondersteunen hen die melding of aangifte willen doen van LHBT-gerelateerde incidenten. Ook mensen die vermoeden dat iemand in hun omgeving bedreigd of lastiggevallen wordt vanwege het feit dat zij lesbisch, homo, biseksueel of transgender zijn, kunnen contact opnemen met Roze in Blauw NL. 
Zij staan klaar met raad en daad.

Doelstellingen

  • De meldings-en aangiftebereidheid verhogen van mensen uit de lesbische, homo-, biseksuele en transgendergemeenschap, en het verlagen van de drempel om dat te doen.
  • Samenwerken met hulpverleningsinstanties en LHBT-belangengroeperingen.
  • Collega’s ondersteunen die te maken krijgen met (complexe) vraagstukken, gerelateerd aan het LHBT-thema.
  • Contact onderhouden met en het uitwisselen van informatie en ervaringen tussen Roze in Blauw-teams binnen de politie-eenheden onderling.
  • Versterken van de diverse identiteit van de politie door zichtbaarheid van de LHBT-politiemedewerkers.

Activiteiten
Roze in Blauw Nederland is zichtbaar/geüniformeerd aanwezig bij veel landelijke en regionale evenementen met een LHBT-karakter zoals onder andere:

  • Dodenherdenking bij de diverse homomonumenten in Nederland;
  • Roze Zaterdag, elk jaar in een andere stad;
  • Gaypride/Canal Pride in Amsterdam;
  • Roze Maandag (Tilburgse kermis);
  • Roze Woensdag (Nijmeegse 4-daagse).

Roze in Blauw stimuleren politie-collega’s om aandacht te geven om zo tot een evenwichtige wijze kunnen zorgen voor een voor alle partijen aanvaardbare benadering met betrekking tot de homo-ontmoetingsplaatsen, door te wijzen op de richtlijnen met de titel: Blauw op de roze ontmoetingsplaats voor  een professioneel optreden van de politie-collega’s op homo- ontmoetingsplaatsen door suggesties en voorlichting te geven over dit onderwerp zonder de gevoeligheden die daarbij kunnen onstaan uit de weg te gaan. In overleg met de partners zullen zij adviseren in het te ontwikkelen van beleid door het onder de aandacht te brengen op welke wijze preventie vooe de HOP bezoekers het beste kan worden uitgerold samen met de psychische gevolgen dierepressieve maatgerelen op de bezoekers kan hebben.

Elke politieman of vrouw kan een aangifte opnemen van een LHBT-gerelateerde zaak of -incident. Toch kan het zijn dat de collega of de burger met vragen zit en daar willen wij graag bij ondersteunen. Helder moet zijn dat je bij alle spoedeisende meldingen direct met 112 belt. Bij niet-spoedeisende meldingen is het landelijk nummer 0900-8844 bereikbaar. Direct bellen met Roze in Blauw kan ook: 088-1691234.   
Het centrale landelijke mailadres van RiB NL is: rozeinblauw@politie.nl. Wij sturen jouw e-mail door naar de juiste eenheid. 

Contactgegevens Roze in Blauw-teams in de eenheden

Weet je niet onder welke eenheid je valt of heb je een algemene vraag? Mail dan rozeinblauw@politie.nl 

Meer info: www.rozeinblauw.nl
Facebook: https://www.facebook.com/rozeinblauw
Twitter:     @rozeinblauw


Postadresssen