Queer Utrecht Stories

Tot en met donderdag 31 oktober is in het stadhuis van Utrecht de tentoonstelling Queer Utrecht Stories te zien.

In deze tentoonstelling wordt een korte schets van de Utrechtse queerhistorie weergegeven. Zo werden homo’s namelijk eeuwenlang Utrechtenaren genoemd. Er wordt inzicht gegeven hoe mensen die niet pasten binnen de seks- en gendernormen leefden en zij door de eeuwen heen streden tegen wettelijke en maatschappelijke discriminatie. Kortom in de tentoonstelling Queer Utrecht Stories wandelt u door zo’n 4 eeuwen Utrechtse geschiedenis nauw verbonden met Utrecht.

‘Utrechtenaar’
Elke tijd kent zijn eigen normen voor gender en seksualiteit. En er zijn altijd mensen die niet passen binnen deze normen. In de 17de eeuw vervolgden rechtbanken heksen en in de 18de eeuw sodomieten. Door deze sodomieprocessen werd ‘Utrechtenaar’ ook een scheldwoord voor homoseksuele mannen. Dus het was niet meer alleen de term om een inwoner van de stad te benoemen.

Homoseksualiteit verdween uit het strafrecht in de 19de eeuw. Toch gingen de vervolgingen door. In de vorige eeuw werd homoseksualiteit weer strafbaar. Nu ook voor vrouwen. Dat leidde tot verzet. In de tweede helft van de vorige eeuw zien de eerste zelforganisaties het levenslicht. Zij strijden openlijk tegen discriminatie in de laatste 2 decennia.

In deze eeuw vieren we de diversiteit van LHBTIQ+. Maar de laatste jaren neemt het draagvlak juist weer af. Tijdens de coronapandemie startten jongerenambassadeurs Thirty030 een campagne. Zij willen van ‘Utrechtenaar’ weer een geuzenaam maken: ‘Flikker op met dat onderscheid, want we zijn toch allemaal Utrechtenaren’.

Fragmenten uit de Utrechtse queer-geschiedenis
In de expositie ziet u fragmenten uit de Utrechtse queer-geschiedenis. Bijvoorbeeld 18del-eeuwse lolhuizen en 20ste-eeuwse queer zelforganisaties zoals het belangenorganisatie COC, jongerenorganisatie PANN en feministische boekhandel De Heksenketel. Deze fragmenten worden afgewisseld met portretten van Utrechtenaren: schrijfster Petronella Moens, predikant Hubert Schouten, verzetsheld Marie Anne Tellegen, kunstenares Dirkje Kuik, cabaretier Wim Sonneveld, topsporter Jeffrey Wammes en natuurlijk Claudia de Brey.

Lees meer op queerustories.nl

Gratis toegankelijk tijdens de openingstijden van het stadhuis.
Bezoekadres Stadhuisbrug 1 (eerder Korte Minrebroederstraat)
Maandag t/m vrijdag: 8.30 – 17.00 uur
Donderdag tot 21.00 uur
Tot en met donderdag 31 oktober.