Movisie heeft samen met het Landelijk Expertise Centrum Diversiteit van de Politie (LECD) een factsheet met richtlijnen gemaakt met de titel: "Blauw op de roze ontmoetingsplaats" (november 2007), om te komen tot een eenduidige en professionele benadering. De richtlijn is geaccordeerd en onderschreven door instemming van de Raad van Hoofdcommissarissen d.d. 12.09.2007, en heeft de volgende doelen:
Uit het Jaarverslag 2007 van het LECD dat in maart 2008 verscheen blijkt dat deze richtlijn in 2007 in een oplage van 20.000 stuks is verdeeld. Al in 2008 moest er zelf een herdruk komen omdat de in 2007 gedrukte exemplaren reeds verspreid waren en er kennelijk nog behoefte aan verder verspreiding was. Uit het Jaarverslag 2008 blijkt dat de verspreiding al vruchten heeft afgeworpen omdat er bij het LECD een beleidsmedewerker is geraadpleegd rondom problemen bij homo-ontmoetingsplaatsen, en in Twente is er uitermate professioneel invulling aan gegeven.
Kortom een homo-ontmoetingsplaats (HOP) is niet illegaal.
Er is voor een bepaalde groep voornamelijk homoseksuele mannen een behoefte en ook noodzaak om elkaar in een sociale context daar te ontmoeten en intiem te kunnen zijn in de groenbeschutting.
Doordat er gedragsregels zijn voor betrokkenen en richtlijnen voor de politie (Landelijk Expertisecentrum Diversiteitenbeleid van de politie, sectie homobeleid) met betrekking tot prudent optreden (bejegening en handhaving) is er al een methodiek voorhanden om te reguleren en overlast te beperken: het beheersmodel. Een ander inzetbaar instrument is aanspreekbaar toezicht uitgevoerd door toezichthouders.
Het is daarom van belang dat gemeenten waar een homo-ontmoetingsplaats is kennis neemt van de ter zake opgestelde competentieprofielen.
Door een aanpak te kiezen die een repressie van het HOP-gebruik nastreeft heeft de navolgende nadelen: